Allt om bildskärmsglas

Klicka på flikarna om du vill veta mer om vad bildskärmsglas kan göra för dig.

Vad är bildskärmsglas?

Bildskärmsglas hjälper dig att se bra på nära håll och på medellångt avstånd. De är optimala för att utföra aktiviteter på nära håll under en längre tid, när vanliga enkelslipade glasögon inte uppfyller hela synbehovet.

Bildskärmsglas är designade för att användas i arbetsrelaterade situationer. Detta innebär alla typer av jobb eller fritidsintressen som kräver att du fokuserar på nära håll och lite längre bort.

Bildskärmsglas passar dig som har börjat få svårt att se ordentligt när du läser eller utför aktiviteter på nära håll. Bildskärmsglas är en bra start när du behöver börja använda glasögon och ger dig större flexibilitet än vanliga läsglasögon.

Alla våra bildskärmsglas för privat bruk går att välja i vårt 2för1-erbjudande, där du får ett andra par på köpet när du köper båge från 795 kr. Du betalar för båge, glas och tillval i första paret. Se våra erbjudanden och kampanjer för mer information.

Få svar på dina frågor

Hur fungerar glasögon för närsynta respektive översynta?

Närsynthet, även kallat myopi, är effekten av att ögongloben är för lång vilket leder till att din fokuserade syn hamnar framför näthinnan istället för på näthinnan. Detta påverkar synen på det sätt att du ser saker på nära håll klart och tydligt medan objekt längre bort kan bli suddiga. Hur suddigt du ser på längre avstånd avgörs av vilken grad av närsynthet du har. För att korrigera detta finns både glasögon och linser som stöd. Med hjälp av konkava (inåtbuktade) glas på glasögonen bryts ljusstrålarna på glaset i en vinkel utåt, vilket justerar din fokuserade syn tillbaka till näthinnan.

Översynthet, motsatsen till närsynthet och även kallat hyperopi, är effekten av att ögongloben är för kort. Detta leder till att din fokuserande syn hamnar bakom näthinnan istället för på – eller framför som i fallet för närsynthet. Till skillnad från närsynthet påverkar detta synen med motsatt effekt genom att du ser saker tydligt på längre avstånd, men kan ha svårt att se objekt precis framför dig. Glasögon för översynthet använder sig av konvexa (utåtbuktade) glas för att bryta ljusstrålarna på glaset i en vinkel inåt, vilket ger effekten av att saker på närmare håll blir tydligare när den fokuserade synen justeras tillbaka till näthinnan.