Så undviker du trötta ögon framför skärmen

Under de senaste tio åren har vårt användande av olika digitala skärmar ökat rejält. Digitala konsumenter äger idag i genomsnitt 3,2 uppkopplade enheter per person. Men för mycket skärmtid kan påverka dit seende negativt, med ansträngda eller torra ögon som två av de vanligaste symtomen. Så hur kan du ta hand om dina ögon när du spelar eller sträckkollar på dina favoritserier?

Ljuset omkring dig är viktigt

Många gillar att sitta i mörker när de tittar på TV eller spelar. Även om mörkret förhöjer upplevelsen kan det vara värt att fundera på vad lite ljus kan göra för dina ögon. När du tittar på TV i ett mörkt rum expanderar dina pupiller för att släppa in mer ljus. Detta kan vara ansträngande för ögat och kan förhindras genom att rummet är jämnt upplyst. Ljuset behöver inte vara starkt, så länge det är jämnt fördelat.

Anpassa din skärm för att simulera dags- eller kvällsljus

När vi ändå är inne på ämnet ljus: Ett bra tips för att förhindra ansträngda ögon är att justera skärmens ljusinställningar beroende på om det är dag eller natt. Som grundinställning är de flesta skärmar för ljusa för dina ögon. Genom att ändra inställningarna gör du dina ögon en tjänst genom att de inte behöver kompensera för skärmens ljusstyrka.

Ta en paus i sträcktittandet

Att titta på TV eller spela under långa perioder är som att låta ögonen springa ett maraton. Ett bra sätt att förhindra ögontrötthet är att ta regelbundna pauser. Ta till exempel en paus varje timme och låt ögonen fokusera på något annat än en skärm. Titta ut genom fönstret i några minuter, gör en kopp te eller ta en kort promenad. Det kvittar vad du gör, så länge dina ögon får vila ett par minuter.

Får du trötta ögon av att titta på skärm?

Titta närmare på våra SuperDigital Boost-glas

Läs mer

Välj glas som utvecklats för digitala enheter

Jo, det stämmer faktiskt: Det finns glas som förhindrar att dina ögon blir ansträngda av skärmtittande. Gillar du att spela datorspel? Då kan det vara något för dig. En antireflex-behandling på glasen hjälper dig att se utan ansträngning och förhindrar att dina ögon blir trötta. Glasen minskar helt enkelt effekterna av skärmtittandet och hjälper dina ögon att känna sig mindre ansträngda.