Skydda dina ögon mot UV‑strålar med solglasögon

Den bästa anledningen att bära solglasögon är inte att se cool ut, utan att skydda ögonen från UV‑strålning. Lär dig allt du behöver veta här.

Lär dig allt om UV‑strålning och solglasögon

När solen skiner är det många som älskar att bära solglasögon.

Det är inget fel med att njuta av känslan som dina favoritsolglasögon ger dig. Men vad många inte vet är att solglasögon tjänar ett ännu viktigare syfte än komfort och stil.

I den här artikeln kan du lära dig allt om UV‑strålning och solglasögon. Vad är UV‑strålning, vilka skador kan den göra på ögonen och hur kan solglasögon skydda dig?

Allvaret får inte ta bort glädjen med att bära solglasögon. Men poängen är att du i vissa väderförhållanden inte bör se solglasögon som ett alternativ, utan som en nödvändighet för att skydda dina ögon.

Vad är UV‑strålning?

Det som gör solglasögon så viktigt är UV‑strålning.

UV‑strålning är osynliga, energirika strålar som kommer från solen.

(Observera att du även utsätts för UV‑strålning i ett solarium, vilket är en anledning till att solarier är bäst att undvika).

Det finns tre typer av UV‑strålar: UVA, UVB och UVC. Ozonskiktet hindrar de allra flesta UVC‑strålarna från att nå jordytan, så UVA‑ och UVB‑strålarna är de som kan orsaka störst skada på huden och ögonen.

Särskilt UVA är farligt. Det är den vanligaste typen av strålar och den som tränger djupast in i huden. Den kallas också för ”långvågig” strålning och utgör majoriteten av de solstrålar som når jordens yta.

Varför är det viktigt att skydda ögonen mot UV‑strålar?

Därför att UV‑ljus är farligt för ögonen.

UV‑strålar kan tränga in i ögats inre strukturer och orsaka både tillfälliga och långsiktiga skador.

UV‑strålar kan skada dina ögon oavsett ålder, men barn och unga behöver vara särskilt försiktiga eftersom deras ögonlinser är klarare än vuxnas, och deras pupiller i regel större. Detta gör att mer UV‑ljus når näthinnan, vilket kan öka risken för långsiktiga ögonskador.

Vilka ögontillstånd och ‑sjukdomar kan orsakas av för mycket exponering för UV‑strålar?

För mycket UV‑strålning kan orsaka tillfälliga skador på ögonen, som ofta går över av sig själva inom några dagar.

Om du utsätts för stora mängder UV‑strålning under en längre tid utan skydd kan det orsaka mycket allvarliga och permanenta skador på ögonen och kanske till och med på din allmänna hälsa.

Precis som huden kan bli solbränd när den utsätts för solen eller UV‑strålarna från ett solarium, kan även ögonen ta skada av att bli solbrända. Detta tillstånd brukar kallas ”snöblindhet”.

Vi skyddar kroppen från UV‑strålar genom att använda solskyddsmedel, och du kan skydda dina ögon genom att använda solglasögon med UV‑skydd.

Symtomen på snöblindhet är svullna, röda ögon som är särskilt känsliga för ljus. Detta beror på ett inflammatoriskt tillstånd i ögat som kallas fotokeratit.

Den goda nyheten är att även om snöblindhet kan vara mycket smärtsamt, går det vanligtvis över av sig självt inom 1‑2 dagar. Om så inte är fallet bör du uppsöka en läkare. Snöblindhet kan också orsaka tillfälligt nedsatt och dimmig syn. Om du upplever detta bör du söka läkarvård.

Var och när är risken för UV‑strålning högre än vanligt?

Det finns ett par regler här.

Först och främst är det mycket viktigt att förstå att risken för UV‑skador finns året runt. Du kanske tror att UV‑strålning bara är ett problem under sommartid, men så är det inte. Varje dag, oavsett årstid, utan moln eller med få moln på himlen innebär en viss risk för UV‑strålning.

UV‑strålningen är i allmänhet som högst under våren och sommaren (från april till augusti), för att sedan minska under hösten och nå sin lägsta nivå under vintern.

Men även vintern kan vara farlig. Faktum är att dina ögon är särskilt utsatta på vintern när det finns snö, eftersom snön kan reflektera de skadliga strålarna. Därför är det också viktigt att skydda ögonen om man t.ex. ska åka på skidsemester.

UV‑exponeringen är också ofta betydligt högre på havet eller vid kusten på grund av reflektioner från vattenytan, utöver det som kommer från himlen.

Solens strålar är som starkast mellan kl. 10.00 och 16.00. Begränsa exponeringen för solen och skydda ögonen under dessa timmar, oavsett vilken årstid du befinner dig i.

Hur kan solglasögon skydda dina ögon från UV‑strålning?

Det som händer är att glaset på dina solglasögon, som är tillverkat av plast eller glas, absorberar energin från UV‑strålarna, vilket gör dem ofarliga för ögat.

Solglasögonen har antingen UV‑skydd inbyggt i glaset, vilket är ganska vanligt nuförtiden, eller så har de en specifik beläggning på glaset som absorberar UV‑strålarna och förhindrar att de når ögonen.

Alla solglasögon från Specsavers har UV‑skydd inbyggt i glaset eller en UV‑skyddande beläggning på glaset. Så är inte alltid fallet hos solglasögonleverantörer, så du bör alltid se till att UV‑skydd ingår när du köper nya solglasögon.

Lär dig allt om hur solglasögon skyddar dina ögon mot UV‑strålning här.

Hur vet jag när det är dags att ta på mig solglasögonen?

Varje gång du vistas i solljus bör du överväga att använda solglasögon. Precis som med solskyddsmedel. Oavsett årstid och tid på dygnet.

Många hälsoorganisationer, däribland Cancerfonden, rekommenderar att man alltid skyddar ögonen när UV‑nivån är 3 eller högre. Du kan hitta det dagliga UV‑indexet på webbplatsen hos din lokala vädertjänst eller i väderappar i telefonen.

När du utövar vintersport eller är nära vattnet är det extra viktigt att skydda ögonen eftersom ytorna reflekterar solljuset i mycket hög grad.

Vad bör jag veta om att köpa solglasögon med UV‑skydd?

Det viktigaste du behöver veta är att UV‑skydd inte alltid ingår i solglasögon.

Ett par solglasögon kan få dig att känna dig bekväm i solljuset, de kan se bra ut och till synes göra allt du behöver, utan att skydda mot de skadliga UV‑strålarna. Vissa solglasögon är bara mörktonade glasögon som minskar ljusstyrka och bländning utan att ge fullt UV‑skydd.

För att skydda dina ögon måste du se till att dina solglasögon erbjuder UV‑skydd.

Det innebär att du ska hålla utkik efter CE eller UV400.

När du köper nya solglasögon bör du alltid kontrollera bågen eller produktbeskrivningen för att se om det finns någon av dessa två märkningar:

  • CE

  • UV400

CE‑märkningen visar att solglasögonen uppfyller EU:s hälso‑, säkerhets‑ och miljökrav, vilket inkluderar UV‑skydd för dina ögon.

Vad är UV‑skydd för solglasögon?

UV400‑märkningen visar att glaset har utformats för att blockera UV‑strålar med en våglängd på upp till 400 nanometer. Det innebär att nästan all UV‑strålning blockeras innan den når dina ögon.

I Europa definieras UV‑strålning som våglängder på 380 nanometer och lägre. En CE‑märkning anger att >99,5% av UV‑strålningen blockeras upp till den tröskeln.

UV400 anger att >99,5% av UV‑strålningen blockeras upp till 400 nanometer, vilket innebär att den täcker ett något större våglängdsområde.

Vad är poängen? Oavsett om du bär glasögon med CE‑ eller UV 400‑märkning skyddar de båda dina ögon från UV‑strålning.

Om du inte kan verifiera att ett par solglasögon ger tillräckligt UV‑skydd bör du överväga en annan leverantör av solglasögon. Att känna sig bekväm med solskydd utan att faktiskt vara skyddad mot UV‑strålar kan vara farligt för ögonhälsan.

Ska jag undvika billiga solglasögon?

Du ska inte nödvändigtvis undvika billiga solglasögon. Vad du däremot bör undvika är solglasögon som inte skyddar dina ögon mot UV‑strålning.

Många billigare solglasögon har glas av låg kvalitet, vilket kan påverka hur färger framträder genom glaset eller förmågan att minska ljusstyrka eller bländning. Billigare solglasögon är i allmänhet också mer benägna att gå sönder eller slitas ut på grund av det material de är tillverkade av. Dessa brister kan vara irriterande, men de är inte skadliga för dina ögon.

Det viktiga är att solglasögonen är CE‑ eller UV400‑märkta. Många billigare solglasögon har det, men det finns också många som inte har det. Så det bästa rådet är: se alltid till att dina nya solglasögon har en CE‑ eller UV400‑märkning.

Och om du köper ett par nya solglasögon och tänker att ”de här är riktigt, riktigt billiga”, kanske du ska vara extra noga med att identifiera CE‑ eller UV400‑märkningen.

Vad kan jag mer göra för att skydda mina ögon?

Förutom att bära solglasögon som är tillräckligt stora för att skydda de känsliga områdena runt ögonen, är det bästa du kan göra:

Bär en hatt som begränsar mängden UV‑strålar som träffar ögonen och området runt glasögonen.

Tillbringa inte tid i solen i onödan (särskilt inte mellan kl. 10.00 och 16.00 när solstrålarna är som starkast).

Använd solkräm på de känsliga områdena runt ögonen.

Det är kanske tråkigt och självklart, men var bara försiktig med solen. Det är underbart att vara ute på soliga dagar, men ha respekt för de skador som UV‑strålar kan orsaka på hud och ögon.

Är vissa människors ögon mer känsliga för UV‑strålar?

Man har funnit att ljusare ögon har mindre pigment och därför ger mindre skydd mot UV‑strålning jämfört med mörkare ögon.

Därför kan personer med gröna, ljust bruna eller blå ögon löpa högre risk att utveckla ögonsjukdomar om deras ögon utsätts för alltför mycket UV‑strålning.

Är det dags för nya solglasögon?

Du vill kanske också läsa

  • Vad välja: Enkelslipade eller progressiva solglasögon?

    Som användare av enkelslipade eller progressiva glasögon har du kanske undrat vilka solglasögon med styrka som är bäst för dig? Läs mer här.

    Läs mer
  • Vilka glas är bäst till solglasögon med styrka?

    Att välja rätt solglasögon är inte bara en fråga om stil och form. Glasets färg kan optimera synupplevelsen. Läs mer om färgalternativen här.

    Läs mer
  • Solglasögon och UV‑strålning: Så kan du skydda dina ögon

    Den bästa anledningen att bära solglasögon är inte att se cool ut, utan att skydda ögonen från UV‑strålning. Lär dig allt du behöver veta här.

    Läs mer