UV-strålarna är skadliga året om

Bara för att det inte är sommar så betyder det inte att det inte finns skadliga UV-strålar. Om det finns sol, finns UV-strålning. Och till och med mer om det är snö ute. På sommaren vet vi alla att det är viktigt att skydda ögonen från bländande sol, men de flesta tänker inte på att detta även gäller under vintermånaderna. Även om solens strålar inte känns lika starka när dagarna är kortare och vädret är dåligt, så står solen lägre än under sommaren. Detta kan leda till att vi utsätts för mer skadliga UV-strålar.

Vad är UV-strålar?

Ultravioletta strålar är en form av elektromagnetisk strålning. De olika strålarna delas in i tre grupper – UVA, UVB och UVC. Alla dessa kan vara skadliga för din hud även om du kanske inte märker av det. UVA är den vanligaste formen av strålning och den typ som tränger djupast in i huden. Den klassificeras som "strålning med lång våglängd" och utgör majoriteten av solstrålarna som når jordens yta.

Denna form av UV-strålning finns året om, inte bara på sommaren, och den kan även tränga igenom glas och moln. Så det är viktigt att tänka på att skydda oss under hela året. UVB klassificeras som "strålning med medellång våglängd" och är den typ som gör dig solbränd och även kan ge solskador och hudcancer. UVC är den tredje kategorin av strålning. Den har den högsta energin men den kortaste penetrationsförmågan, och den filtreras vanligtvis bort av ozonskiktet som omger jorden.

UV-strålning och dina ögon

De flesta känner till de skador som UV-strålning kan orsaka på huden. Men den kan också ha allvarliga effekter på våra ögon. UVB-strålning är en av riskfaktorerna som kan orsaka grå starr. Dessutom har den kopplats till makuladegeneration (förändringar i gula fläcken som leder till gradvis nedsatt synskärpa). UVB kan också orsaka hudcancer kring ögonlocken och utväxter som pinguecula och pterygium på hornhinnan och bindhinnan. Om du ofta vistas ute i miljöer där UV-strålningen är extra stark, till exempel vid starka reflektioner från snö, hav eller till och med betong, är det ännu viktigare att skydda dina ögon.

Ta en titt på Specsavers urval av solglasögon

Så här tar du hand om dina i ögon i vinter

Genom att bära solglasögon året om kan du förhindra skador på dina ögonlock och den känsliga huden kring ögonen. Solglasögon kan förebygga tidig uppkomst av rynkor och fina linjer, fjällande röda fläckar, pigmenteringar och läderartad hud. De skyddar också ögonen från skadliga UV-strålar. En annan viktig faktor under vintermånaderna som kan påverka våra ögons hälsa är snö. Snö reflekterar upp till 85% av solens UV-strålar tillbaka in i våra ögon. Detta kan orsaka solskador på hornhinnan, även känt som "snöblindhet". Så se till att packa ned dina solglasögon nästa gång du ska iväg på en skidresa.