Skydda ögonen i skidbacken

Kontaktlinser och glasögon i kombination med skidåkning

Äntligen är vintern här och i dessa dagar vill ung som gammal åka skidor. Statistiken visar också att drygt två miljoner svenskar åker skidor varje år. Det är framför allt de senaste årens snörika vintrar som har gjort att intresset ökat för både längd och alpint i Sverige. Använder du kontaktlinser eller glasögon finns några saker att tänka på, som kan göra skidåkningen mer bekväm.

Skydda ögonen mot solen

Det är viktigt att skydda ögonen mot solens strålar även under vintern. Solglasögon är absolut nödvändigt under soliga dagar. Använder du kontaktlinser kompletterar du med ett par solglasögon alternativt skidglasögon. För glasögonbärare är en smidig lösning solglasögon som är slipade i din styrka, vilket ger dig god syn samtidigt som du skyddar ögonen mot solens strålar.

5 tips när du ska välja solglasögon:

  • Ju större glas, desto bättre för ögonen, eftersom risken är mindre att ljuset filtreras genom sidorna.
  • Se till att solglasögonen sitter bra. Det finns inget värre än solglasögon som glider ner, eller något som skaver mot huvudet.
  • Se till att solglasögonen inte begränsar din syn utan ger dig ett fullt synfält, viktigt inte minst när du går i kraftig snö eller kör bil.
  • Kontaktlinser med UV-skydd täcker inte hela området av ögat så du bör använda linser tillsammans med solglasögon.
  • Våra linser klarar även av mycket låga temperaturer, så det är inga problem att använda dem även när det är riktigt kallt ute.

Kontaktlinser - perfekt för vinteraktiviteter

Kontaktlinser har förändrats mycket genom åren och nya material och teknologier gör att moderna linser är både bekväma och lätta att använda. Det påverkar inte minst skidåkningen. Lever du ett aktivt liv under vintern passar kontaktlinser extra bra eftersom de aldrig är i vägen eller blir immiga utan du kan fokusera 100 % på aktiviteten.

Vissa kontaktlinser har UV-blockerande filter som sitter över hornhinnan och linsen på dina ögon, och ger ett visst skydd, men långt ifrån tillräckligt för att skydda ögonen mot solens strålar. Solglasögon är ett bra komplement, men det bästa skyddet i skidbacken får du genom att använda ordentliga skidglasögon. Det skyddar dels mot solens skadliga UV-strålar, som reflekteras i snön och gör att ögonen utsätts för större mängder strålar än på sommaren, men även mot kalla vindar som kan göra ögonen torra och irriterade.

Använder du glasögon till vardags kan det vara värt att prata med din optiker om att testa endagslinser inför skidresan.

Vinter och torra ögon

Många upplever – även de som inte använder linser – allmän torrhet i ögonen under vintern på grund av kylan och den torra luften, och därför är det en bra idé att ha en flaska ögondroppar till hands när man är ute i kylan.

Ögondroppar används genom att du helt enkelt droppar en droppe i varje öga och blinkar två till tre gånger så att vätskan fördelas över hela hornhinnan. Detta kan göras så fort behov uppstår, men max fyra gånger dagligen.

Att ha ögondroppar till hands kan som sagt vara klokt oavsett om man använder linser eller inte, eftersom att en torrhetskänsla i ögonen kan uppstå även när man använder vanliga glasögon eller inte har något synfel alls. Du kan köpa ögondroppar i våra butiker.

Oavsett om du vill ägna dig åt skidåkning på längden, off-pist i pudersnö eller gå långa promenader kan du vara säker på att linserna från Specsavers håller din syn klar och skarp hela dagen.