Barn och kontaktlinser

Idag kan i stort sett alla använda kontaktlinser – och det gäller även barn. Vid lek, sport och fritidsaktiviteter ger de stor frihet. Linser är inte i vägen, de immar inte igen och jämfört med glasögon ger kontaktlinser ett mer naturligt seende utan begränsningar. Men vad behöver du som förälder känna till innan du ger ditt barn tummen upp att börja med linser?   

När barn som bär glasögon börjar prata om kontaktlinser som ett alternativ väcks en lång rad frågor hos de flesta föräldrar: vid vilken ålder är det lämpligt, hur vet jag att mitt barn klarar sköta sina linser, finns risker och hur undviker vi dem?

Hur säkert är det med linser för barn?

Precis som hos vuxna är linsbärandet individuellt men generellt sett är barn perfekta linsbärare. Förutsatt att de får rätt stöd och hjälp av dig och av sin optiker! Barn har mindre benägenhet för torra ögon – något som hos vuxna kan orsaka kontaktlinsrelaterade problem. Moderna kontaktlinser är mycket säkra att använda och Specsavers optiker rekommenderar rätt linstyp för just ditt barn. Endagslinser är det säkraste alternativet. De kasseras efter användning och ditt barn tar ett nytt fräscht par nästa gång. Självklart ger vi utbildning i hur linser sätts i, tas ur och sköts om.  

Vid vilken ålder kan mitt barn börja med linser?

Det är mer avgörande hur moget och motiverat ditt barn är än hur gammalt det är. Kan ditt barn hantera linser på egen hand, dvs ta ut och sätta i dem själva och rengöra dem utan hjälp av vårdnadshavare, så finns inget egentligt hinder. Barn som är positiva till linser är också oftast mycket motiverade och har lätt att anpassa sig till dem. Att skaffa kontaktlinser är oftast inte ett dramatiskt beslut utan de flesta kombinerar linser med glasögon.

Kontaktlinser för barn aktiva inom sport?

För sportande barn erbjuder linser en rad fördelar över glasögon. Ditt barns rädsla för att glasögonen ska skadas under träning eller match kan helt läggas på avbytarbänken. En lugnare tillvaro för alla aktiva inom kontaktsporter helt enkelt! Linsen sitter skyddat på ögat och ditt barn får en mer exakt och stabil syn, med fri utsikt över spelplanen. Kontaktlinser ger ett bättre perifert seende och gör att ditt barn kan reagera snabbare på andra spelare eller objekt som en fotboll eller handboll som närmar sig från sidan. Faktum är att möjligheten till en bättre prestation inom sin sport är en av de största anledningarna till att barn vill börja med linser.

Har barn svårt att lära sig hantera linser?

Hos er optiker hos Specsavers får ditt barn pedagogisk hjälp med att lära sig att sätta i och ta ut linserna. Vi ger oss inte förrän ditt barn känner sig trygg. Efter lite träning tycker de allra flesta att det är väldigt enkelt. 

Fördelar för barn med kontaktlinser från Specsavers

 • Större känsla av frihet
 • Tryggare och bättre seende för barn aktiva inom idrott/fritidsaktiviteter
 • Våra legitimerade optiker gör utförliga och noggranna synundersökningar anpassade efter ditt barn 
 • Pedagogisk träning för att lära sig hantera linserna
 • Flexibelt - köp där det passar er bäst; i butik eller på hemsidan 
 • Få linserna hemlevererade regelbundet med Specsavers linsabonnemang, och få
  - Fria kommande synundersökning 
  - Fria efterkontroller
  - Gratis glasögon

Så här gör ni för att börja

Vill ditt barn testa kontaktlinser? Kul! Börja med att boka tid för en synundersökning för kontaktlinser, det gör ni snabbt och smidigt här på hemsidan. 

En av våra leg. optiker gör en noggrann synundersökning av ditt barns syn och ögon. Ni går igenom undersökningsresultatet och pratar om hur ditt barn tänkt använda linserna. Sedan rekommenderar vi den bästa linstypen baserat utfrån era behov. Därefter får ditt barn testa hur det är att ha linser.

Efter att ditt barn provat linserna, får ni komma tillbaka för en efterkontroll. Ibland behöver man justera passform eller styrka på linserna. Vi pratar igenom hur det känns och ni får möjlighet att ta upp eventuella frågor eller funderingar.

Ni kan välja mellan att köpa linserna i butik, eller online här på hemsidan. Köper ni online får ni alltid våra bästa priser, och ni har även möjlighet att välja vårt smidiga linsabonnemang som innebär att ni regelbundet får linserna hemskickade. Läs mer om linsabonnemanget här.