Välkommen till Specsavers

Från det ögonblick du kliver in i våra butiker ser vi till att du får bästa möjliga upplevelse och råd för dina specifika synbehov.

Här är vad du kan förvänta dig under ditt besök hos Specsavers.

“{ description }”

{ name }, { quals }

Ditt besök hos Specsavers: Synundersökningen

Efter förtesterna undersöker vi din syn. Läs mer om vår synundersökning och de fördelar den innebär. Dessa tre delar ingår i synundersökningen:

Ditt besök hos Specsavers: Hitta glasögon som passar dig

Vi kan guida dig genom vårt stora utbud av bågar, glas och tillval för att hitta en stil som passar dig. Tills dess kan du titta på vårt utbud online före ditt nästa besök.

Lär känna våra optiker och vår teknik

Tack vare våra professionella och välutbildade medarbetare kan vi erbjuda dig riktigt bra service och vägledning. Vi använder oss av avancerad teknik och har produkter av hög kvalitet. Klicka på flikarna för att läsa mer.

Få svar på dina frågor

Vilka tester görs vid en synundersökning?

Synundersökningen är mer än bara en undersökning av din synskärpa. Till en början görs ett förtest, med en s.k. autorefraktor, som ger ett ungefärligt värde på din syn. För en del kunder görs även tryckmätning, vilket mäter trycket på vätskan inne i ögat. Man tar dessutom ett digitalt foto på ögonbotten, vilket kan hjälpa till att upptäcka eventuella tecken på sjukdomar. Därefter ställer vi några frågor om vilka synbesvär du upplever, dina erfarenheter av eventuella tidigare glasögon eller kontaktlinser samt om ditt allmänna hälsotillstånd. 

Allt för att kunna göra en riktig bedömning av dina synproblem. Sedan görs en noggrann undersökning för att få fram rätt korrektion för just dig. Vi mäter styrkorna för avståndsseende och även för närseende. Vi gör också tester av samsynen mellan ögonen för att upptäcka eventuell skelning. Synundersökningen avslutas med att vi kontrollerar att du ser bra med dina nya styrkor både på långt och på nära håll. När undersökningen är klar diskuterar vi dina behov av synkorrigering samt vilka alternativ som finns när det gäller glasögon och kontaktlinser.

Hur lång tid tar en synundersökning?

Det beror på vem kunden är. En undersökning på en ung, frisk person utan uppenbara problem tar i regel drygt 20 minuter. En äldre person, kanske med högt blodtryck, diabetes, starr eller andra besvär kan behöva längre tid. Vi tar reda på vilka tester och undersökningar som behövs för att ställa en korrekt diagnos och skriva recept för nya glasögon eller kontaktlinser. Vid behov kan optikern också remittera patienten till annan vårdgivare, t ex en ögonläkare.

Har någon av delarna i synundersökningen några biverkningar eller risker?

Nej, det finns inga särskilda risker med en synundersökning.

Ska jag berätta för optikern vad för slags arbete jag har?

Din livsstil, arbete, fritid och hobbies kan påverka den rekommendation du får vid synundersökningen samt vid val av glas och bågar. Vissa yrkeskårer har speciella krav på glas och bågar, t ex inom försvaret. Genom att berätta vad ditt arbete består av kan vi förskriva anpassade glas som kan underlätta. Exempelvis kan en musiker kanske behöva ett speciellt glas för att lättare kunna läsa noter, eller en tandläkare kan behöva glas för syn på närmare håll än vanliga läsglasögon.