Behöver jag göra en synundersökning?

Behöver jag göra en synundersökning?

Regelbundna synundersökningar är det enklaste och bästa sättet att ta god hand om ögonen och synen. Förutom att ta reda på om du behöver synkorrigering (glasögon eller kontaktlinser) kan optikern upptäcka tecken på ögonsjukdomar. Vi rekommenderar att du undersöker synen vartannat år. Om du har upplevt några synförändringar eller börjat känna av några av de symptom vi räknar upp här nedan, så bör du boka en tid för synundersökning så snart som möjligt.

Olika skäl att boka tid för en synundersökning

 1. Ålder

  Alla kan få problem med synen, men det är betydligt vanligare i vissa åldersgrupper. Är du 40 år eller äldre och har glaukom (grön starr) i familjen bör du göra regelbundna synundersökningar. Detsamma gäller dig som är mer än 60 år.

  Mer information
 2. Halofenomen

  Halofenomen kallas det när man ser ljusa cirklar (kallas också auror) runt lampor. I vissa fall beror det på att dina ögon är känsligare än andra, men det kan dock finnas andra orsaker, som katarakt (grå starr) och en del sjukdomar som drabbar hornhinnan, så du bör boka tid för en synundersökning.

  Mer information
 3. Ansträngda ögon och huvudvärk

  Om du märker att du anstränger dina ögon när du läser, använder dator eller kör bil kan detta vara tecken på att din syn försämrats. Ett annat tecken är huvudvärk. Är problemen synrelaterade kan du oftast bli av med dem med hjälp av glasögon. Boka bara en tid för synundersökning så får du den hjälp du behöver.

  Mer information
 4. Svårt att läsa

  Tycker du att det är svårt att läsa? Behöver du anstränga ögonen mycket vid läsning eller blir du fort trött när du läser? Det kan beror på att din syn försämrats. Boka en tid hos en optiker för att undersöka om du behöver glasögon för att förbättra synen på nära håll.

  Mer information
 5. Oskarp syn

  Oskarp syn kan orsakas av flera saker. Det kan handla om sådant som kan åtgärdas med glasögon eller linser, men det kan också vara tecken på vissa sjukdomar som glaukom (grön starr) och diabetes av typ 2. Du bör börja med att göra en synundersökning för att ta reda på vad din oskarpa syn beror på.

  Mer information
 6. Torra, röda eller kliande ögon

  Du kan få torra eller röda ögon om du tittar på en skärm en längre tid utan att blinka. Ögondroppar kan hjälpa, men om problemen kvarstår bör du kontakta din lokala Specsavers-butik.

  Mer information
 7. Mouches volantes

  Mouches volantes, glaskroppsgrumlingar, uppfattas som rörliga prickar, streck eller "maskar" i synfältet, särskilt om man tittar på en ljus yta. I många fall orsakas de naturligt av åldrande, men om dessa "flugor" uppkommer hastigt eller blir fler, bör du boka tid för en synundersökning.

  Mer information
 8. Dålig syn på nära eller långt håll

  Om du har svårt att se på nära eller långt håll bör du boka en synundersökning i närmaste Specsavers-butik så att du kan få hjälp med att korrigera synen.

  Mer information
 9. Sjukdomar

  Om du har diabetes eller någon annan sjukdom som kan påverka synen bör du undersöka ögonen oftare.

  Mer information
 10. Familjehistoria

  Om det finns personer i din familj eller släkt som har eller har haft problem med diabetes, glaukom, förändringar i gula fläcken eller högt blodtryck behöver du undersöka synen oftare än vartannat år. Din optiker kan rekommendera hur ofta du bör göra en synundersökning.

  Mer information

  Fördelarna med en synundersökning hos Specsavers

  I en synundersökning hos Specsavers ingår alla moment i en heltäckande synundersökning. Från preliminär undersökning till glasögonordination. För alla över 40 år ingår även ögontrycksmätning och digital ögonbottenfotografering, som hjälper optikern att göra en utförligare bedömning och hitta tecken på ev. ögonsjukdomar. Vid behov remitterar vi till allmänläkare eller ögonläkare. Läs mer om KomplettSyn här.

  • Diabetes
  • Högt blodtryck
  • Hjärt- kärlsjukdom
  • Katarakt (grå starr)
  • Glaukom (grön starr)
  • Förändringar i gula fläcken
  Ögonhälsa för barn - när ska man bok tid?

  Under de första 12 åren av våra liv, sker så mycket som 80 % av lärandet genom synen. Synproblem kan påverka motorik, inlärning och koncentrationsförmåga. Därför är det mycket viktigt att upptäcka eventuella synproblem i tidig ålder. Är ditt barn över 8 år kan du boka en tid hos en av våra optiker. Är ditt barn under 8 år skall du kontakta en ögonläkare.

  1. Svårt att läsa, lära sig nya saker, sitta still

   Om barnet har svårt att läsa, läser sakta, inte kommer ihåg en texten som den precis har läst, blandar ihop d och b, n och u, p och q, och använder sina fingrar för att följa linjen, kan det vara tecken på synproblem.

   Mer information
  2. Kisar eller håller huvudet snett

   Om du märker att barnet kisar eller håller huvudet snett när det tittar på teve eller läser kan det vara tecken på synproblem.

   Mer information
  3. Kliar sig i ögonen/har ont i ögonen

   Om barnet ofta kliar sig i ögonen eller klagar på att det gör ont i dem bör du boka tid hos en optiker om barnet är över 8 år, och hos en ögonläkare om barnet är under 8 år.

   Mer information
  4. Använder bara egna ögat

   Om barnet bara använder det egna ögat kan det vara ett tecken på att de har olika synskärpa på ögonen. Ett sådant problem kan åtgärdas med glasögon, så du bör kontakta en optiker/ögonläkare och få barnets syn undersökt.

   Mer information
  5. Motoriska problem

   Motoriska symptom, som problem att fånga och kasta bollar eller problem med balansen, kan vara tecken på synproblem.

   Mer information